Anjovis

Mihin anjoviksia voi käyttää? Entä jos ei pidä kalan mausta?

Anjovis

 

Anjovikset, toiselta nimeltään sardellit ovat sillikaloja, joita syödään ympäri maailmaa. Erityisesti Etelä-Euroopalle tyypilliset suolatut ja sitten öljyyn pakatut anjovikset ovat käytössä perinteisen "mausteena" sikäläisissä keittiöissä. On kuitenkin huomattava, että Välimeren sardelli on liikakalastettu, minkä vuoksi suosittelemme etsimään portugalilaisia tai Biskajanlahdelta pyydystettyjä sardelleja. 

 

Näitä suolattuja ja öljyyn säilöttyjä anjoviksia käytetään keittiössä aina caesar-kastikkeesta erilaisiin pasta-annoksiin ja pizzoihin. Se on todellinen makupommi, joka sisältää paljon umamia eli ruokahalua nostattavaa, täyteläistä ja lihaisaa makua. Lue lisää perusmauista ja maistamisesta täältä. Anjovis tuo ruokiin umamin lisäksi myös suolaisuutta. Anjovis harvoin maistuu kovin kalaisalta - varsinkaan, jos sitä käytetään kypsennettävissä ruoissa, kuten kastikkeissa tai padoissa. Tämän vuoksi anjovista kannatta rohkeasti kokeilla, vaikkei muuten olisikaan merellisten makujen ystävä. 

 

Anjoviksia on käytetty jo antiikin Rooman ajoista alkaen, jolloin siitä tehtiin garumiksi kutsuttua kalakastiketta. Se syntyy fermentoimalla kaloja ja sen perkeitä useiden viikkojen, jopa kuukausien ajan. Garumit ovat uudessa nosteessa modernissa huippugastronomiassa, kun Noman kaltaiset huippuravintolat kehittelevät samalla tekniikalla erilaisia umamirikkaita nesteitä. 

 

Perinteisiä anjovista sisältäviä ruokia ovat mm.

  • Caesarsalaatti, reseptin löydät täältä

  • Pasta alla Puttanesca, reseptin löydät täältä

  • Pissaladière, nizzalainen "pizza", jossa on karamellisoituja sipuleita ja anjovista

  • Bagna cauda, italialainen lämmin dippikastike

  • Janssoninkiusaus