Milloin se on sesongissa?

Kotimainen varhaisperuna on sesongissa kesäkuusta syyskuun alkuun. Ruokaperunoita tuotetaan lähes vuoden ympäri.

Mitenkäs sen terveellisyys?

Perunat sisältävät paljon kaliumia. Niiden glykeeminen indeksi on kuitenkin suhteellisen korkea, mikä tekee niistä vähemmän terveellisen kuin esim. bataatin.

Peruna

Makupareja

makkarat, purjo, sipulit, valkosipuli, juusot (erityisesti comté, gruyère, parmesaani, pecorino, raclette-juusto), muskottipähkinä, mustapippuri, ekstra-neitsytoliiviöljy, kerma, voi, meirami, oregano, rosmariini, ruohosipuli, tilli, timjami, tryffelit

Edellinen vege

Seuraava vege

Miten se pitäisi säilyttää?

Varhaisperuna säilyy parhaiten yli 10 mutta alle 13 asteen lämpötilassa, kun taas ruokaperunoita kannattaa säilyttää jääkaapissa.

Pyri valitsemaan kovat perunat, jotka eivät idä. 

Miten valitsen hyvän yksilön?

Etelä-Amerikasta kotoisin oleva peruna kuuluu koisokasvien heimoon yhdessä mm. munakoison ja paprikoiden kanssa. Se on yksi maailman tärkeimpiä viljelykasveja. Erilaisia perunlajikkeita on olemassa tuhansia ja niiden väri voi vaihdella keltaisesta violettiin. Myös niiden koostumus ja käyttäytyminen kypsyessä vaihtelee jauhoisesta kiinteämpään perunaan.

Mikä se on?

Mihin sitä voi käyttää?

Peruna on yksi monipuolisimpia vihanneksia ja on lukemattomia perunareseptejä, jotka ovat herkullisia. Muusin, ranskalaisten ja paahdettujen perunoiden lisäksi kokeilemisen arvoisia ovat esikeitetyt ja sitten grillatut perunat tai perunoista valmistetut gnocchit