Milloin se on sesongissa?

Kevätsipuli on sesongissa toukokuusta lokakuuhun. Kelta- ja punasipuleita on tarjolla ympäri vuoden.

Mitenkäs sen terveellisyys?

Sipulit ovat ravintoainerikkaita vihanneksia. Niissä on runsaasti C-vitamiinia, mikä on tärkeä vitamiini mm. immuunipuolustuksen kannalta. Niissä on myös runsaasti foolihappoa ja kaliumia, joka säätelee mm. kehon nestetasapainoa.

Sipuli

Makupareja

Sipuli on niin monipuolinen vihannes, että olisi helpompi luetella mikä ei maistu sen kanssa herkulliselta, kuin mikä maistuu.

Edellinen vege

Seuraava vege

Miten se pitäisi säilyttää?

Sipulit voi säilyttää kevät- ja ruohosipulia lukuunottamatta huoneenlämmössä. Ne kannattaa säilyttää pimeässä.

Pyri valitsemaan kova sipuli.

Miten valitsen hyvän yksilön?

Sipuleja on kymmeniä erilaisia, joista yleisimpiä ovat kelta-, puna-, salotti- ja valkosipulit. Sipulia on viljelty Aasiassa jo yli 5000 vuotta sitten.  Sipuleille ominainen maku on hieman kitkerä, joka muuttuu kypsennyksessä hyvin makeaksi. Sipuleista syödään tyypillisesti ainoastaan niiden turvonnut lehtityvi, mutta joidenkin lajien, kuten kevätsipulin ja ruohosipulin varret ovat herkullisia. Sipuli on tomaatin jälkeen maailman toiseksi viljellyin vihannes.

Erilaisia sipuleita


Keltasipuli


Keltasipuli on todellinen yleissipuli ja sopii moniin käyttötarkoituksiin. Sen tasapainoinen maku on vahva ja sipulimainen, mutta samalla makea ja varsinkin kypsennettynä täyteläinen Keltasipuli voi raakana nautittuna olla liiankin terävän makuinen.


Punasipuli


Punasipuli on keltasipulia hieman miedompi sipuli, joka sopii erityisen hyvin raa’aksi käytettynä. Jos maku on mielestäsi edelleen liian terävä, pese leikatut sipulit kylmässä vedessä.


Kevätsipuli


Kevätsipuli tarjoaa kaksi erilaista sipulin makua. Vaalea osa on keltasipulin kaltainen, mutta lempeämpi. Vihreät varret tuovat ruokiin jopa yrttisen vivahteen ja ovatkin herkullisia yrttien tavoin käytettynä esim. viimeistelyssä. Kevätsipulia ei kannata kypsentää kovin pitkää, sillä niiden maku häviää. Ne ovat parhaimmillaan raakana tai nopeasti kypsennettynä.


Salottisipuli


Salottisipuli on klassinen valinta etenkin ranskalaisten kastikkeiden valmistuksessa. Se omaa erityisen sipulimaisen maun, joka ei kuitenkaan ole liian kitkerä tai terävä. Salottisipulit ovat herkullisia myös puolikkaina paahdettuina, paistettuna tai grillattuna. Salottisipuleita on pyöreitä ja pitkulaisia, banaanisalotteja.


Hopeasipuli


Hopeasipuli muistuttaa paljon keltasipulia, mutta sen ohuen kuoren alta paljastuu keltasipulia miedompi ja jossain määrin hienostuneempi maku. Kokeile hopeasipuleita raakana salaateissa tai grillattuna.


Valkosipuli


Valkosipuli on yksi keittiön monipuolisimmista ja herkullisimmista vihanneksista. Kokonaisia kynsiä voi hieroa leivän palaan, ne voi paahtaa kokonaisina, jolloin ne muuttuvat makeiksi tai viipaloida ohueksi ja lisätä wokkeihin.

Mikä se on?

Mihin sitä voi käyttää?

Sipulit ovat keittiön olennaisimpia vihanneksia. Ne tuovat makua lukemattomiin ruokiin ja ovat herkullisia raakoina salaateissa, paahdettuna ja paistettuna, hitaasti haudutettuna ja piirakoihin leivottuina. Oletko koskaan tehnyt ranskalaista sipulikeittoa?